laser epilatie bij hidradenitis suppurativa home
Wat is hidradenitis suppurativa?
Klachten
Oorzaken
Fistels
Patiënten vereniging
Folders
spacer Behandeling
Leefregels
Medicatie
Chirurgie
Laser epilatie
Links
Richtlijn

HOE WERKT LASER EPILATIE BIJ HIDRADENITIS ?

Hidradenitis suppurativa is een aandoening die uitgaat van de haarzakjes. Er bestaan krachtige medische ontharingslasers, waarmee het mogelijk is om de haarzakjes volledig te vernietigen. Als er geen haarzakjes meer zijn, dan kan er ook geen hidradenitis suppurativa meer ontstaan. Deze simpele theorie blijkt in de praktijk te werken: patiënten die hun oksel en liesharen laten verwijderen d.m.v. laser epilatie hebben daarna veel minder klachten. Bij een deel van de patiënten komt de hidradenitis zelfs helemaal niet meer terug.

Laser epilatie bij hidradenitis suppurativa Laser epilatie bij hidradenitis suppurativa


Er zijn wel een paar kanttekeningen:

Ten eerste lukt het nooit helemaal 100% om alle haren te verwijderen. Vooral lichte (blonde of rode haren) zijn moeilijk te verwijderen met laser. Bij donkere haren lukt het veel beter omdat die door de donkere kleur de energie van de laser veel beter opnemen en afgeven aan de omgeving (het haarzakje). Bij een donkere huid is het ook lastiger omdat het pigment in de huid een deel van de energie van de laser opneemt.

Voor het goed epileren van haren zijn professionele lasers nodig, en ook verschillende typen, geschikt voor lichte en donkere huid en haren. Dat betekent dat niet zomaar elke laser kan worden gebruikt. Er worden ook ontharingen gedaan met flitslampen en er wordt zelf reclame gemaakt voor eenvoudige apparatuur die je zelf thuis kan gebruiken. Maar dat is niet de goede apparatuur, niet sterk genoeg om het haarzakje te vernietigen. Ook moet het gedaan worden door iemand die er ervaring mee heeft. Laat het dus alleen behandelen in een erkend lasercentrum.

Laser epilatie bij hidradenitis suppurativa Laser epilatie bij hidradenitis suppurativa


Laser epilatie bij hidradenitis suppurativa Laser epilatie bij hidradenitis suppurativa


Meerdere behandelingen (gemiddeld 8) zijn vaak nodig voor een goed resultaat.

Als er eenmaal diepe abcessen zijn gevormd of fistels, dan helpt laser epilatie natuurlijk niet meer, want het werkt alleen preventief. Die abcessen of fistels moeten eerst operatief worden verwijderd. Daarna, of tegelijkertijd, kan er wel al begonnen worden met laser epilatie, om nieuwe ontstekingen te voorkomen.WORDT LASER BEHANDELING VERGOED BIJ HIDRADENITIS SUPPURATIVA ?

De meeste zorgverzekeraars vergoeden de behandeling, als er sprake is van een medische indicatie. Dat is het geval als er door een dermatoloog is bevestigd dat het gaat om hidradenitis suppurativa, waarbij er meerdere keren (2 of meer) ernstige ontstekingen (abcessen en/of fistels) zijn ontstaan in de behaarde gebieden van oksels en liezen. Veel zorgverzekeraars stellen als aanvullende eis dat het in het ziekenhuis gebeurt of in een centrum met erkende laser expertise en met de juiste lasers.
Een laserbehandeling kost normaal enkele honderden euro's. Bedragen tussen de 800 en 1200 euro zijn niets bijzonders. Maar het één of meerdere keren opereren van een abces of fistelcomplex in een oksel of lies, en de controle afspraken en antibiotica behandelingen die daar bij horen is veel duurder. Daarom vergoeden de zorgverzekeraars het.


WAAR KAN HIDRADENITIS SUPPURATIVA WORDEN BEHANDELD MET LASER EPILATIE ?

Amsterdam:
- Academisch Medisch Centrum
- Huid Medisch Centrum

Rotterdam:
- Erasmus Medisch Centrumhome