klachten bij hidradenitis suppurativa home
Wat is hidradenitis suppurativa?
Klachten
Oorzaken
Fistels
Patiënten vereniging
Folders
spacer Behandeling
Leefregels
Medicatie
Chirurgie
Laser epilatie
Links
Richtlijn

Anders dan bij de gewone acne (acne vulgaris), ontstaan bij hidradenitis suppurativa (acne inversa) uitgebreide ontstekingen in en rond de haarzakjes, met pijnlijke zwellingen als gevolg. Soms zijn verwijde afvoergangen en puskopjes zichtbaar aan de buitenkant. Er kunnen grote en pijnlijke met pus gevulde abcessen ontstaan, die op een gegeven moment doorbreken naar buiten. In de diepte kunnen grote holtes (cysten) ontstaan. Soms zoekt de pus een uitweg via andere wegen dan de oorspronkelijke afvoergang en ontstaan gangen en tunnels (fistels) onder de huid, die soms centimeters verder weer naar de oppervlakte komen. Abcesholtes kunnen met elkaar in verbinding staan via gangen. Abcessen kunnen steeds opnieuw terugkomen op dezelfde plaats.

In de ergste gevallen is acne inversa een zeer invaliderende ziekte, vanwege de pijn en de continue uitvloed van talg, vocht en pus uit de ontstoken klieren. Het kan aanleiding geven tot sociaal isolement en depressieve gevoelens.

Behalve op de bekende voorkeursplaatsen, de liezen en de de oksels, kan acne inversa ook voorkomen op andere plaatsen, zoals de billen, rond de anus, onder de borsten, in de nek, of elders op de romp.

Diverse andere klachten en ziektebeelden kunnen samen met hidradenitis suppurativa voorkomen, zoals de ziekte van Crohn, gewrichtsklachten, vermoeidheid en bloedarmoede, ontstekingen op het behaarde hoofd (dissecting folliculitis), haarnestcyste in de bilnaad (sinus pilonidalis), ernstige acne vulgaris, en de huidziekte pyoderma gangrenosum.


Hidradenitis suppurativa, mild   Hidradenitis suppurativa, mild   Hidradenitis suppurativa, mild

Hidradenitis suppurativa, milde varianten

Hidradenitis suppurativa, ernstig   Hidradenitis suppurativa, ernstig   Hidradenitis suppurativa, ernstig

Hidradenitis suppurativa van de oksel, ernstige varianten

Hidradenitis suppurativa, ernstig
Hidradenitis suppurativa van de billen, ernstige variant met veel ontstekingsverschijnselen

home