hoe ontstaat hidradenitis suppurativa ? home
Wat is hidradenitis suppurativa?
Klachten
Oorzaken
Fistels
Patiënten vereniging
Folders
spacer Behandeling
Leefregels
Medicatie
Chirurgie
Laser epilatie
Links
Richtlijn

Er is jarenlang gedacht dat hidradenitis suppurativa een ontsteking was van de zweetklieren. De latijnse naam hidradenitis betekent ook zweetklierontsteking. Pas in 1996 werd bekend dat niet de zweetklieren het probleem zijn, maar de haarzakjes.

Haarzakjes en zweetklieren
De haarzakjes raken op een of andere manier geblokkeerd. Soms is dat aan de buitenkant te zien, dan zitten er zwarte proppen in (blackheads, mee-eters, comedonen). Roken is een belangrijke oorzaak voor verstopping van haarzakjes. Bestanddelen uit sigarettenrook zoals teer en dioxinen kunnen pluggen in haarzakjes veroorzaken. Ook een ontsteking met zwelling rond de afvoergang kan een blokkade veroorzaken. Overgewicht is een belangrijke oorzaak voor ontstoken haarzakjes, bij overgewicht ontstaan gemakkelijk steenpuisten overal op de huid. Vooral in de huidplooien kunnen haarzakjes ontstoken raken, door zweten, broeien en smetten. Afgesloten en ontstoken haarzakjes kunnen ook zomaar ontstaan, zonder dat er sprake is van roken of overgewicht.

Zwarte comedonenZwarte comedonen (mee-eters)


De binnenkant van een haarzakje is bekleed met huidcellen. Deze cellen vernieuwen zich regelmatig. De oude cellen sterven af en belanden als huidschilfer in het haarzakje en worden langs het haar afgevoerd naar buiten. Als de afvoergang geblokkeerd is hopen ze zich op in het haarzakje. Het haarzakje wordt opgerekt en knapt, waarbij de inhoud bestaande uit huidschilfers, talg en bacteriën onder de huid terechtkomt en daar een ontsteking veroorzaakt. Het zijn vooral de huidschilfers, bestaande uit het eiwit keratine, die de ontsteking veroorzaken. Het afweersysteem van de mens is niet goed in staat om keratine op te ruimen. Er ontstaat een ontsteking, een abces. Een abces is een holte gevuld met pus. Bij hidradenitis suppurativa patiënten blijven deze holten chronisch bestaan. Ze zijn gevuld met een paarskleurige substantie, bestaande uit pus, bloed, ontstekingscellen, huidschilfers (keratine) en bacteriën. Daartussen zitten ook nog levende huidcellen, afkomstig uit het geknapte haarzakje. Deze cellen gaan delen en ze gaan de bodem en het dak van de holte bekleden. Ze gaan ook buisvormige tunnels vormen (fistels) die alle kanten op kunnen gaan waardoor de plek groter wordt. En ze blijven delen, waardoor opnieuw huidschilfers ontstaan.

Paarse drab in de holtePaarse substantie in de holten. Deze paarse substantie bestaat uit pus en bloed, huidschilfers, ontstekingscellen en bacteriën. Er zitten ook levende huidcellen in die de bodem en het dak bekleden en uitlopers vormen.


Histologie van hidradenitis suppurativaHidradenitis suppurativa onder de microscoop. Bovenin de opperhuid (epidermis). Daaronder een grote hoeveelheid ontstekingscellen. Daaronder, in de diepte, een dikke fistel waarvan de wand ook is bekleed met huidcellen. De fistel is gevuld met huidschilfers (keratine) en ontstekingscellen.


Fistel op de bilEen fistel op de bil. Er is een sonde in de fistelopening gestoken, en die komt enkele centimeters verderop weer naar buiten.


Fistel op de bil, deroofingDe fistel is opengelegd. Het dak is er af gehaald. Dit wordt ook wel deroofing genoemd. We zien de bodemplaat van de fistel, bekleed met huid. Daarop zit ook weer die paarse substantie.


Fistel op de bil, deroofingDe wond na 1 maand. De huid die op de bodem van de fistel zat begint uit te groeien. De wond is bijna dicht. Deroofing wonden genezen meestal goed en zonder problemen.

Literatuur
Jemec GB, Hansen U. Histology of hidradenitis suppurativa. J Am Acad Dermatol 1996;34(6):994-999.
home