behandeling van hidradenitis suppurativa home
Wat is hidradenitis suppurativa?
Klachten
Oorzaken
Fistels
Patiënten vereniging
Folders
spacer Behandeling
Leefregels
Medicatie
Chirurgie
Laser epilatie
Links
Richtlijn

ALGEMENE PRINCIPES

De behandeling van hidradenitis suppurativa (HS) is niet voor elke patiënt hetzelfde. Het hangt sterk af van hoe de plekken er uitzien, hoeveel het er zijn, en hoe erg het is. Milde vormen van HS kunnen worden behandeld met een lokaal middel zoals clindamycine 1% lotion of resorcinol crème 15%, of met antibiotica uit de tetracyclinen groep zoals doxycycline en minocycline. Als het ernstiger is dan worden vaak antibotica voorgeschreven die zwaarder zijn, zoals clindamycine 2 x daags 300 mg of de combinatie van clindamycine en rifampicine. Deze antibiotica hebben een ontstekingsremmende werking. Als er veel ontstekingsverschijnselen zijn dan kunnen ook krachtige ontstekingsremmers worden voorgeschreven zoals prednison of de nieuwe ontstekingsremmers die biologicals worden genoemd en vaak per infuus of injectie worden toegediend. Bij ernstige hidradenitis zijn meestal fistels en abcesholten gevormd die aan de binnenkant bekleed zijn met huidcellen. Deze fistels zijn moeilijk te behandelen met antibiotica en ontstekingsremmende middelen, het enige wat echt helpt is het operatief verwijderen van de fistels

Sommige patiënten hebben baat bij middelen die de talgklierproductie remmen zoals een speciale anticonceptie pil bij vrouwen, of van vitamine A-zuur afgeleide preparaten zoals isotretinoïne en acitretine. Er zijn diverse middelen om de huid rond infecties mee schoon te houden zoals betadine jodium zeep of Hibiscrub. Er zijn speciale wondpleisters beschikbaar die gebruikt kunnen worden om de abcessen mee af te plakken zonderhuidirritatie te veroorzaken.

Preventieve maatregelen zoals stoppen met roken en afvallen zijn ook erg belangrijk. Een bijzondere preventieve maatregel is het preventief verwijderen van alle haarzakjes in de liezen en oksels met een medische ontharingslaser (laser epilatie). Begeleiding door een coach, dietist, psycholoog, psychiater of maatschappelijk werker kan soms ook nodig zijn. Stoppen met roken en afvallen is makkelijk gezegd, maar erg moeilijk vol te houden. Psychologische begeleiding kan nodig zijn omdat hidradenitis, zeker de ernstiger vormen, beschouwd wordt als de ergste huidziekte die er is, met een grote negatieve invloed op de kwaliteit van leven.


COMBINATIE THERAPIE

Sommige patiënten hebben alleen maar antibiotica nodig. Sommige patiënten hebben alleen maar een goede operatie nodig. En er zijn ook patiënten die alles nodig hebben, antibiotica, ontstekingsremmers en operaties. Een logische volgorde is dat eerst de ontstekingen worden geremd met antibiotica en ontstekingsremmers, en dat daarna een serie operaties volgt waarbij geprobeerd wordt om alle plekken weg te halen. Voor ernstige hidradenitis is het nodig om verwezen te worden naar een ziekenhuis waar al deze behandelmogelijkheden worden aangeboden. Dat betekent dat er een dermatoloog moet zijn die ervaring heeft in het voorschrijven van de antibiotica en de ontstekingsremmende middelen, inclusief de biologicals, en die ook ervaring heeft in het operatief verwijderen van fistels en abcesholten, of daarvoor kan doorverwijzen naar een plastisch chirurg of algemeen chirurg die daar in ervaring heeft. Het goed operatief verwijderen van fistels bij hidradenitis suppurativa is niet iets wat elke specialist zomaar kan.

Combinatie therapie


CENTRA DIE GESPECIALISEERD ZIJN IN HIDRADENITIS SUPPURATIVA:

Academisch Centrum Amsterdam (afdeling dermatologie en afdeling plastische chirurgie)
Erasmus Medisch Centrum Rotterdam (afdeling dermatologie)
Universitair Medisch Centrum Groningen (afdeling dermatologie en afdeling plastische chirurgie)
Radboud Universitair Medisch Centrum Nijmegen (afdeling dermatologie)


Zie voor meer informatie over behandeling verder onder:

Lokale producten
- clindamycine lotion
- resorcinol crème
- Hibiscrub
- Betadine jodium

Antibiotica
- doxycycline
- minocycline
- tetracycline
- clindamycine
- clindamycine + rifampicine
- triple therapie
- amoxicilline-clavulaanzuur

Ontstekingsremmende middelen
- prednison
- infliximab
- adalimumab
- dapson

Chirurgische behandeling
- ontlasten van een abces
- deroofing
- oppervlakkige deroofing
- deroofing van een fistel gebied
- deroofing van een holte
- deroofing van diep gelegen fistels
- deroofing van een groot gebied 
- excisie van fistels (fistulectomie)
- excisie (chirurgisch verwijderen) van ontstoken gebieden
- excisie van kleine gebieden
- excisie en hechten van de wond
- excisie gevolgd door huidtransplantatie
- excisie en openlaten van de wond
- excisie en sluiten van de wond met een zwaailap
- VAC therapie (vacuum pomp)

Talgklierremmende middelen
- orale anticonceptiva
- isotretinoïne
- acitretine

Preventieve maatregelen
- stoppen met roken
- afvallen
- laser ontharen

Verbandmiddelen
- chirurgisch pleister
- siliconen wondverband
- vetgazen
- betadine jodium zalfgazen


home