leefregels home
Wat is hidradenitis suppurativa?
Klachten
Oorzaken
Fistels
Patiënten vereniging
Folders
spacer Behandeling
Leefregels
Medicatie
Chirurgie
Laser epilatie
Links
Richtlijn

Hidradenitis suppurativa is moeilijk te behandelen, vooral de ernstige vormen ervan. Om er van af te komen zijn soms ingrijpende behandelingen nodig zoals langdurige antibiotica-kuren, middelen die het afweersysteem onderdrukken, en meerdere soms pijnlijke en grote operaties. Om de kans op succes te vergroten is het ook nodig om daar zelf in te investeren door een aantal leefregels in acht te nemen. Gezien het feit dat overgewicht en roken van invloed zijn (50-80% van de patiënten met hidradenitis suppurativa heeft overgewicht en meer dan 80% rookt of heeft gerookt), is afvallen en stoppen met roken een belangrijk advies. Dit is echter makkelijker gezegd dan gedaan.

Afvallen
Overgewicht kan een oorzaak zijn van hidradenitis suppurativa. Bij overgewicht kunnen er overal diepe huidplooien ontstaan waar de huid de hele tijd tegen elkaar aanligt en gaat smetten (liesplooien, plooien onder de borsten, plooien in de flanken). Zweten en broeien verstoren het evenwicht. Er kunnen overal ontstekingen ontstaan (abcessen). Misschien speelt ook een mechanische factor een rol, oprekking van haarzakjes, schurende bewegingen en irritaties in huidplooien. Te dikke patiënten waarbij dit mechanisme speelt moeten er alles aan doen om af te vallen. Maar afvallen is heel moeilijk en lukt alleen als men supergemotiveerd is. Bij extreem overgewicht is het verstandig om hulp te zoeken bij een in adipositas gespecialiseerde kliniek (life-style poli, diëtisten, maagverkleining, psychologische ondersteuning, etc.). Patiënten met overgewicht hebben vaak steenpuisten verspreid over het lichaam. Dit worden ook wel furunkels genoemd en als het er heel veel zijn furunculosis.

Stoppen met roken
De relatie met roken is onmiskenbaar, in de groep patiënten met ernstige hidradenitis rookt bijna iedereen. Vroeger viel dit niet zo op omdat heel Nederland rookte, maar de laatste jaren is het aantal rokers fors gedaald tot onder de 30%, en pas daarna is het opgevallen hoe sterk de relatie is tussen roken en hidradenitis suppurativa. Door het roken raken de afvoergangen van de haarzakjes en de talgklieren verstopt (zichtbaar als zwarte puntjes in de huid (mee-eters, blackheads). Waarschijnlijk komt dat door teer of gechloreerde koolwaterstoffen (dioxinen) in de sigarettenrook. Slechts een kleine minderheid van de patiënten met hidradenitis suppurativa rookt niet. Vaak hebben die wel vroeger veel gerookt.

Stoppen met roken is een dringend en dwingend advies. Wie last heeft van hidradenitis suppurativa en blijft roken is heel erg verkeerd bezig. Het lastige is dat stoppen met roken geen effect heeft op fistels en abcessen die reeds gevormd zijn. Die gaan niet meer weg, alleen opereren kan dat oplossen. Maar stoppen met roken voorkomt dat er nog meer nieuwe verstopte talgklieren bijkomen. Het is een preventieve maatregel. Daarnaast zijn er ook nog andere goede redenen om te stoppen met roken (longkanker en hart- en vaatziekten). Roken is ook slecht voor HS-patiënten die geopereerd moeten worden: de nicotine in sigarettenrook vermindert de doorbloeding waardoor de genezing van wonden veel slechter gaat dan bij niet-rokers.

Stoppen met roken is net zo moeilijk, misschien wel moeilijker, dan afvallen. Het is een echte verslaving. Sommige hidradenitis patiënten raken geïrriteerd als ze door hun behandelend arts er op gewezen worden dat ze moeten stoppen met roken. Maar het is de plicht van de arts om dit te bespreken. Steeds vaker is stoppen met roken een voorwaarde om in aanmerking te komen voor dure of zeer tijdrovende behandelingen zoals behandeling met biologicals of behandeling door middel van een serie omvangrijke chirurgische ingrepen.

Stoppen met roken Afvallen


Lokale hygiëne
Een goede lokale hygiëne is iets om na te streven, maar hidradenitis suppurativa is niet het gevolg van een slechte hygiëne. Houdt de oksel en liesgebieden dagelijks goed schoon, douche regelmatig, gebruik absorberende gaaskompressen, gebruik eventueel een bacteriedodende zeep zoals betadine jodium shampoo of Hibiscrub. Draag schoon, droog en goed absorberend ondergoed. Te strak zittende kleding en schurende elastiekranden van ondergoed kunnen de haarzakjes beschadigen.

Zeep, deodorant en scheren van de liezen en de oksels
In het verleden werden ook adviezen gegeven zoals: u mag geen zeep gebruiken in de oksels en in de liezen, u mag geen deodorant gebruiken, en u mag de oksels en de liezen niet scheren. Deze adviezen kunnen echter niet met feiten worden onderbouwd, de huidige mening is dat dit allemaal wel mag. Scheren kan een ontsteking van haarzakjes veroorzaken, dat gebeurt wel eens. Maar in de jaren 70 tot diep in de jaren 80 was het nog helemaal niet gebruikelijk om schaamharen en okselharen te scheren, en toen kwam hidradenitis suppurativa ook al veel voor. Er zijn geen cijfers bekend waaruit blijkt dat hidradenitis suppurativa nu vaker voorkomt dan vroeger.
home