Hidradenitis suppurativa, acne inversa, acne ectopica Chirurgie bij Hidradenitis suppurativa TNF-blokkers (Remicade (infliximab) en Humira (adalimumab)) bij Hidradenitis suppurativa Richtlijnen voor de behandeling van Hidradenitis suppurativa Literatuur behorend bij de richtlijn Hidradenitis suppurativa Links over Hidradenitis suppurativa Sitemap (Inhoudsopgave van www.hidradenitis.eu

 

HIDRADENITIS SUPPURATIVA (ACNE INVERSA, ACNE ECTOPICA)

 

Algemene informatie over hidradenitis suppurativa

 

- Wat betekent hidradenitis suppurativa ?

- Klachten

- Oorzaak

- Behandeling

    - leefregels

    - geneesmiddelen

    - chirurgische behandeling

- PatiŽntenvereniging

 

 

KLACHTEN

 

Anders dan bij de gewone acne (acne vulgaris), ontstaan bij acne inversa uitgebreide ontstekingen in en rond de talgklieren, met pijnlijke zwellingen als gevolg. Soms zijn verwijde afvoergangen en puskopjes zichtbaar aan de buitenkant. Er kunnen grote en pijnlijke met pus gevulde abcessen ontstaan, die op een gegeven moment doorbreken naar buiten. In de diepte kunnen grote holtes (cysten) ontstaan. Soms zoekt de pus een uitweg via andere wegen dan de oorspronkelijke afvoergang en ontstaan gangen en tunnels (fistels) onder de huid, die soms centimeters verder weer naar de oppervlakte komen. Abcesholtes kunnen met elkaar in verbinding staan via gangen. Abcessen kunnen steeds opnieuw terugkomen op dezelfde plaats. In de ergste gevallen is acne inversa een zeer invaliderende ziekte, vanwege de pijn en de continue uitvloed van talg, vocht en pus uit de ontstoken klieren. Het kan aanleiding geven tot sociaal isolement en depressieve gevoelens.

 

Behalve op de bekende voorkeursplaatsen, de liezen en de de oksels, kan acne inversa ook voorkomen op andere plaatsen, zoals de billen, rond de anus, onder de borsten, in de nek, of elders op de romp.

 

Hidradenitis suppurativa van de oksel, milde variant met enkele ontstekingen. Een mogelijke behandeling is wassen met Hibiscrub en antibiotica (Minocin, doxycycline) voor langere tijd.  Hidradenitis suppurativa van de oksel. Hier bevindt zich een abces met een fistelgang eronder. De ontsteking komt steeds op precies de zelfde plek terug en veroorzaakt veel hinder. Dit kan behandeld worden door het abces en de fistel er in zijn geheel uit te snijden onder lokale verdoving.  Hidradenitis suppurativa van de billen. In het gebied direct boven de bilnaad is soms een haarnestcyste aanwezig (sinus pilonidalis), die chirurgisch verwijderd moet worden. 

Hidradenitis suppurativa, milde varianten

 

 

Hidradenitis suppurativa van de oksel, wat ernstiger variant.  Hidradenitis suppurativa van de oksel, ernstige variant met paarse ontstekingen erom heen. Deze vorm leent zich uitstekend voor behandeling met biologicals (Remicade, Humira), gevolgd door chirurgische correctie (excisie, deroofing) in een rustiger stadium.  Hidradenitis suppurativa van de oksel, ernstige variant met uitgebreide littekenvorming waardoor de bewegingsmogelijkheden van de arm beperkt worden. Hidradenitis suppurativa van de oksel, ernstige variant. Hier bevindt zich een groot gebied met onderhuidse gangen en fistels, dat operatief verwijderd moet worden omdat het nooit vanzelf zal weggaan.

Hidradenitis suppurativa van de oksel, ernstige varianten

 

 

Hidradenitis suppurativa van de billen, ernstige variant met paarse ontstekingen erom heen. Deze vorm leent zich uitstekend voor behandeling met biologicals (Remicade, Humira). Chirurgisch ingrijpen is niet goed mogelijk gezien de grote uitbreiding.

Hidradenitis suppurativa van de billen, ernstige variant met veel ontstekingsverschijnselen

 

Omhoog

 

 

 

31-12-2012