Hidradenitis suppurativa, acne inversa, acne ectopica Chirurgie bij Hidradenitis suppurativa TNF-blokkers (Remicade (infliximab) en Humira (adalimumab)) bij Hidradenitis suppurativa Richtlijnen voor de behandeling van Hidradenitis suppurativa Literatuur behorend bij de richtlijn Hidradenitis suppurativa Links over Hidradenitis suppurativa Sitemap (Inhoudsopgave van www.hidradenitis.eu

 

CHIRURGISCH INGRIJPEN BIJ HIDRADENITIS SUPPURATIVA

 

Er zijn verschillende methoden om te opereren bij hidradenitis suppurativa:

 

- ontlasten van een abces

- deroofing 

      - oppervlakkige deroofing 

      - deroofing van een fistel gebied

      - deroofing van een holte

      - deroofing van diep gelegen fistels

      - uitgebreide deroofing van een groot gebied

- excisie van kleine gebieden 

      - excisie en hechten van de wond

      - excisie en openlaten van de wond

- excisie van grote gebieden

      - excisie en openlaten van de wond

      - excisie gevolgd door huidtransplantatie

      - excisie en sluiten van de wond met een zwaailap

 

 

Het principe van deroofing (verwijderen van het dak)

 

Deroofing (het dak er af halen) kan worden toegepast als er onder de huid holtes en/of gangenstelsels aanwezig zijn, die voortdurend talg blijven produceren en ontsteken. In een rustige fase, als er weinig ontsteking is (of als de ontsteking onder controle gebracht is door een tijdje antibiotica te gebruiken voorafgaande aan de ingreep), kan het weefsel boven de holtes en gangenstelsels worden verwijderd (het dak er af halen). De bodembekleding van de holtes en gangen bestaat ook uit een soort huid. Deze bodembekleding wordt niet weggehaald, en gaat na verloop van enkele maanden over in redelijk normaal uitziende huid.

 

 

 

Bij de deroofing procedure wordt eerst met een sonde (een dun metalen staafje) gekeken of er gangen onder de huid lopen die met holtes in de diepte of met elkaar in verbinding staan. Als dat zo is, dan is deroofing mogelijk. Vervolgens wordt de huid boven en naast de gangenstelsels plaatselijk verdoofd. Daarna wordt de sonde ingebracht. De huid boven de sonde wordt weggesneden. Vervolgens wordt het gangenstelsel wat zich daaronder bevindt zichtbaar. De bodem daarvan wordt zoveel mogelijk intact gelaten, die vormt later de nieuwe huid. De randen worden afgevlakt zodat een soepel verloop ontstaat naar de omgevende huid. 

 

 

Na de ingreep blijft een wond open, die vanuit de randen en vanuit de stukjes bodembekleding die zijn overgebleven vanzelf zal dichtgroeien in circa 2-4 weken. De verdoving is na circa 2 uur uitgewerkt, maar de pijn valt meestal mee. Zonodig kunt u paracetamol gebruiken. De wond kan de eerste 2 dagen nabloeden. U kunt er gewoon mee onder de douche, het is zelfs goed om de wond dagelijks met de douchekop (zachte stralen, lauw-warm) uit te spoelen. Daarna zachtjes droogdeppen en verbinden met een droog gaas, eventueel met een vetgaas er tussen om te voorkomen dat het verband aan de wond blijft kleven.

 

Omhoog 

 

 

Deroofing oppervlakkig

 

 

Voorbeeld van een oppervlakkige deroofing procedure uitgevoerd in de lies. Onder de huid bevindt zich een heel gangenstelsel. De bodem daarvan is al grotendeels bekleed met huid. De bovenste huidlagen worden er afgehaald. De bodem van het gangenstelsel gaat over in een redelijk normaal uitziende huid (rechts). Na afloop van de deroofing procedure zitten er geen haren meer op de behandelde plekken. Hierdoor kan de hidradenitis niet meer terugkomen op deze plekken.

  

Omhoog 

 

 

Deroofing van een fistel gebied

 

  

 

  

Voorbeeld van een diepere (ca 0.5 cm) deroofing procedure uitgevoerd op de bil. In het linker gedeelte van de wond is nog een deel van de bodem van de holte blijven staan. Dit gedeelte is daarom het eerste dicht (er zat nog huid op de bodem). De wond was 9 x 6 cm groot en het duurde 2 maanden voordat het helemaal dicht was.

 

Omhoog 

 

 

Deroofing van een holte op het scrotum

 

    

 

    

Voorbeeld van een deroofing procedure op het scrotum. In een gebied wat steeds ontsteekt, maar nu rustig is, zitten twee klein gaatjes. Daaronder zit een holte, dat is te voelen met de sonde. Er wordt afgetekend hoe groot de holte is en dit gebied wordt lokaal verdoofd. De sonde wordt in het middelste gaatje gestoken en komt uit het onderste gaatje weer naar boven. De holte wordt langs de sonde opengesneden. Vervolgens wordt het hele dak van de holte afgehaald (deroofing). Daaronder komt de bodembekleding van de holte in zicht. De hele holte blijkt bedekt met huid, er steken zelfs 2 haren uit. Alleen de randen bloeden. 

  

Omhoog 

 

 

Deroofing van diepe fistels op de bil

 

 

 

Voorbeeld van een diepe deroofing procedure op de bil. De fistelgangen liggen hier heel diep, bijna 2 cm diep. Na het afvlakken en uitruimen van alle fistelgangen wordt het gebied gewoon opengelaten. Na enkele weken tot maanden is het vanaf de randen dichtgegroeid.

 

Omhoog 

  

 

Deroofing van een groot gebied in etappes

 

In sommige gevallen, bij ver voortgeschreden hidradenitis is het te verwijderen gebied tientallen centimeters groot. Ook dan is deroofing mogelijk, maar het zal wel in fasen moeten gebeuren. Als de deroofing procedure oppervlakkig is, waarbij er overal nog bodems van abcessen en fistels blijven zitten, dan is de wond snel dicht.

   Omhoog

 

 

 

 

31-12-2012