Hidradenitis suppurativa, acne inversa, acne ectopica Chirurgie bij Hidradenitis suppurativa TNF-blokkers (Remicade (infliximab) en Humira (adalimumab)) bij Hidradenitis suppurativa Richtlijnen voor de behandeling van Hidradenitis suppurativa Literatuur behorend bij de richtlijn Hidradenitis suppurativa Links over Hidradenitis suppurativa Sitemap (Inhoudsopgave van www.hidradenitis.eu

 

CHIRURGISCH INGRIJPEN BIJ HIDRADENITIS SUPPURATIVA

 

Er zijn verschillende methoden om te opereren bij hidradenitis suppurativa:

 

- ontlasten van een abces

- deroofing 

      - oppervlakkige deroofing 

      - deroofing van een fistel gebied

      - deroofing van een holte

      - deroofing van diep gelegen fistels

      - uitgebreide deroofing van een groot gebied

- excisie van kleine gebieden 

      - excisie en hechten van de wond

      - excisie en openlaten van de wond

- excisie van grote gebieden

      - excisie en openlaten van de wond

      - excisie gevolgd door huidtransplantatie

      - excisie en sluiten van de wond met een zwaailap

 

 

Ontlasten van een abces

 

Een abces dat onder spanning staat en acute pijnklachten veroorzaakt kan worden geopend door er met een chirurgisch mes een snee in te maken. Op de plek waar de snee wordt gemaakt wordt meestal een kleine hoeveelheid verdovingsmiddel ingespoten. De pus kan via de snee afvloeien. Niet onder elke zwelling wordt overigens een met pus gevulde ruimte aangetroffen, soms heeft zich nog geen holte gevormd en valt er niets te ontlasten. Een alternatieve methode is het aanprikken en leegzuigen van een abces met een dikke naald op een spuit; eventueel kan via dezelfde naald een corticostero´d-oplossing worden ingespoten in de holte. Dit remt de ontsteking.

 

Voor het ontlasten van een abces hoeft u niet naar een medisch specialist. De huisarts kan dit ook doen. Eventueel kunt u naar een spoedeisende hulp post.

 

Het openen van een abces geeft verlichting, maar lost het probleem meestal niet op. Als er steeds op dezelfde plaats een abces of pijnlijke ontsteking ontstaat, dan zit daar een holte of fistel onder die chirurgisch moet worden verwijderd. 

 

 

 

Links: een heftig ontstoken en zeer pijnlijk abces achter op het bovenbeen. Het abces staat al bijna op springen. Op het zwakste punt, de paars doorschemerende bult, is met een mesje een snee gemaakt. De huid is daarvoor eerst verdoofd met een kleine hoeveelheid verdovingsvloeistof. Vervolgens moet dat even inwerken. Dat laten inwerken is belangrijk, want verdovingsvloeistof werkt minder goed als er heel veel ontsteking aanwezig is. Na het insnijden van het abces kwam er een grote hoeveelheid pus vrij, uit een holte onder de huid die wel 6 centimeter in doorsnede bleek te zijn. Daarna werd de pijn snel minder. Rechts is het litteken te zien dat de ontsteking heeft achtergelaten.

  

Omhoog

 

 

 

31-12-2012