Hidradenitis suppurativa, acne inversa, acne ectopica Chirurgie bij Hidradenitis suppurativa TNF-blokkers (Remicade (infliximab) en Humira (adalimumab)) bij Hidradenitis suppurativa Richtlijnen voor de behandeling van Hidradenitis suppurativa Literatuur behorend bij de richtlijn Hidradenitis suppurativa Links over Hidradenitis suppurativa Sitemap (Inhoudsopgave van www.hidradenitis.eu

 

FISTELS BIJ HIDRADENITIS SUPPURATIVA

 

Algemene informatie over hidradenitis suppurativa

 

- Wat betekent hidradenitis suppurativa ?

- Klachten

- Oorzaak

- Behandeling

    - leefregels

    - geneesmiddelen

    - chirurgische behandeling

- PatiŽntenvereniging

 

 

FISTELS: WAT ZIJN FISTELS ?

 

Een fistel is een gang of een tunnel onder de huid. Het is een buisvormige structuur.

 

Een fistel kan ontstaan vanuit een ontstoken haarzakje bij hidradenitis suppurativa. Bij hidradenitis suppurativa is de volgorde vaak dat de afvoergang van een haarzakje verstopt raakt. De binnenkant van het haarzakje is bekleed met huidcellen. Deze huidcellen blijven delen en sterven uiteindelijk af in de vorm van een huidschilfertje. Al deze huidschilfers hopen zich op in het haarzakje, dat op een gegeven moment knapt. Dan komt de inhoud ervan (een mengsel van huidschilfers, die veel keratine (hoornmateriaal) bevatten, talg, levende en dode huidcellen, en huid bacteriŽn) onder de huid terecht. Dit veroorzaakt een ontsteking, er ontstaat een holte gevuld met keratine, levende en dode huidcellen, pus en bacteriŽn (een abces). Deze rommel zoekt een uitweg, breekt door naar de huid. Op dat moment is er een tunnelvormige verbinding tussen de ontstoken holte in de diepte, en de huid aan de buitenkant. 

 

Wat er vervolgens kan gebeuren, is dat de huidcellen naar binnen groeien in deze tunnel en de wand ervan gaan bekleden. Als dat gebeurt ontstaat er een fistel: een buisvormig kanaal, aan de binnenkant helemaal bekleed met huid. Die huid kan vanaf de buitenkant ingroeien maar ook in de diepte van het abces zitten huidcellen die een fistel kunnen vormen. De binnenbekleding van de haarzakjes en talgklieren bestaat namelijk ook uit huidcellen.

 

Indien zo'n fistel eenmaal gevormd is, gaat het niet meer vanzelf weg. Het is een stevige tunnel, bedekt met huidcellen, en in de diepte ook nog in verbinding met cellen die talg aanmaken. Binnenin de buis ontstaat al snel een ophoping van huidschilfers en talg, steeds meer, bacteriŽn komen erbij en eens in de zoveel tijd komt alle rommel via de fistel naar buiten.

 

Een fistel is te herkennen aan een gaatje in de huid waar steeds talg of pus uitkomt. Men kan een sonde (metalen pen) er in stoppen om te kijken waar de tunnel heen gaat. Dan blijken die fistels soms centimeters lang te zijn, de pen komt centimeters verderop weer door de huid naar buiten, of de fistel loopt de diepte in.

 

Bij hidradenitis suppurativa kunnen er veel van dit soort fistels aanwezig zijn. Soms zit er een heel gangenstelsel onder de huid, vergelijkbaar met metro stations en metrobuizen. Of mollengangen en molshopen.

 

Perianale fistel

Een perianale fistel is een fistel rond de anus. Volgens de definitie die algemeen chirurgen aanhouden is een perianale fistel een fistel die in verbinding staat met de anus. Dat betekent dat er een sonde in de fistel kan worden geschoven en dat die dan uitkomt in de anus. PatiŽnten met hidradenitis suppurativa kunnen dit soort fistels hebben. Maar patiŽnten met hidradenitis suppurativa kunnen ook fistels hebben die geen verbinding hebben met de anus maar toch vanuit het gebied rond de anus alle kanten op gaan. Dit komt vooral voor bij mannen, maar ook bij vrouwen. De fistels kunnen naar verloop van jaren vele centimeters ingroeien in de omgevende huid. Bij mannen kunnen de fistels vanuit het perianale gebied uitwaaieren naar beide billen. Ze kunnen ook richting de voorkant gaan en het scrotum ingroeien of via de liesplooien naar de onderbuik. Dit soort fistels kunnen 10-20 centimeter ver doorlopen. Ook bij vrouwen komt het voor dat fistels vanuit het gebied rond de anus naar de voorkant lopen en daar de grote schaamlippen in groeien. Fistels kunnen ook in de liesplooien ontstaan, of in de grote schaamlippen, zonder verbinding te hebben met het perianale gebied. Als patiŽnten dit soort fistels hebben, dan wordt dit meestal ook hidradenitis suppurativa genoemd. Men kan last hebben van fistels in gebied anus, billen, liezen, scrotum of vagina in combinatie met ontstekingen onder de oksel of elders (in dat geval is de diagnose hidradenitis suppurativa zeker), maar het komt ook voor dat er alleen fistels zijn.

 

Sinus pilonidalis (haarnestcyste)

Een haarnest cyste is eigenlijk ook een fistel, maar dan in de bilspleet. Het komt vanaf jonge leeftijd voor. patiŽnten met hidradenitis suppurativa kunnen ook haarnestcysten hebben of gehad hebben.

 

Wat is de behandeling van een fistel ?

De enige manier om een fistel te behandelen is chirurgisch. Onder lokale of algehele verdoving kan men de fistel opsporen door er een sonde in te steken en vervolgens helemaal er uit snijden. Een variant methode is om alleen de bovenkant open te snijden (deroofing van een fistel, zie verder onder deroofing procedure).

Het is heel belangrijk om fistels allemaal te verwijderen, en wel in een zo vroeg mogelijk stadium, voordat het te laat is. Fistels reageren niet op andere behandelingen zoals antibiotica. Antibiotica kunnen wel het totaalbeeld wat rustiger maken (minder pus-uitvloed, minder ontsteking), maar alleen opereren is effectief.

 

 

Omhoog

 

 

 

31-12-2012