Hidradenitis suppurativa, acne inversa, acne ectopica Chirurgie bij Hidradenitis suppurativa TNF-blokkers (Remicade (infliximab) en Humira (adalimumab)) bij Hidradenitis suppurativa Richtlijnen voor de behandeling van Hidradenitis suppurativa Literatuur behorend bij de richtlijn Hidradenitis suppurativa Links over Hidradenitis suppurativa Sitemap (Inhoudsopgave van www.hidradenitis.eu

 

TNF-ALPHA REMMERS BIJ HIDRADENITIS SUPPURATIVA

 

Inhoud:

 

- Wat is TNF-alpha ?

- Welke TNF-alpha remmende biologicals zijn er ?

     - Humira (adalimumab)   bijsluiter

     - Enbrel (etanercept)      bijsluiter

     - Remicade (infliximab)   bijsluiter

- Informatie over de behandeling van hidradenitis met Remicade (infliximab)

- Welk middel is het beste bij hidradenitis suppurativa ?

- Wat kost een behandeling met biologicals ?

- Wordt het vergoed ?

 

 

WAT IS TNF-ALPHA ?

 

TNF-alpha is een eiwit dat een rol speelt in allerlei ontstekingsprocessen. TNF-alpha wordt in het lichaam aangemaakt door cellen die deel uitmaken van ons afweersysteem. Het komt daar vrij waar iets aan de hand is, bijvoorbeeld een infectie met bacteriŽn, of een ontsteking, of een beschadiging. Het vrijkomen van TNF-alpha versterkt de ontstekingsreactie: witte bloedlichaampjes (leukocyten) worden aangetrokken en geactiveerd en veroorzaken nog meer ontsteking. Er ontstaat hierdoor lokaal roodheid, warmte, zwelling, en pijn. 

 

Deze ontstekingsreactie is een normaal mechanisme in het lichaam, bedoeld om bijvoorbeeld bacteriŽn op te ruimen. Maar er bestaan ziekten waarbij de ontstekingsreactie ongecontroleerd uit de hand loopt en schade veroorzaakt aan de omgevende weefsels. Hiervan is sprake bij onder andere de ziekte van Crohn (ontsteking van de darm), reumatoÔde artritis (ontsteking van de gewrichten), psoriasis (ontsteking van de huid), en hidradenitis suppurativa (ontsteking van haarzakjes en telgklieren)

 

Bij al deze aandoeningen kan de ontsteking worden geremd door TNF-alpha remmers.

Deze geneesmiddelen worden ook wel biologicals of biologics genoemd

 

 

   

Effect van de TNF-alpha remmer infliximab op hidradenitis suppurativa. Na 1 gift verdwijnen de ontstekingen al en kan de patiŽnte de oksel weer normaal bewegen (middelste foto). Na drie jaar is de oksel nog steeds vrij van ontstekingen.

 

Omhoog

 

 

 

 

25-11-2011