Hidradenitis suppurativa, acne inversa, acne ectopica Chirurgie bij Hidradenitis suppurativa TNF-blokkers (Remicade (infliximab) en Humira (adalimumab)) bij Hidradenitis suppurativa Richtlijnen voor de behandeling van Hidradenitis suppurativa Literatuur behorend bij de richtlijn Hidradenitis suppurativa Links over Hidradenitis suppurativa Sitemap (Inhoudsopgave van www.hidradenitis.eu

 

TNF-ALPHA REMMERS BIJ HIDRADENITIS SUPPURATIVA

  

Inhoud:

 

- Wat is TNF-alpha ?

- Welke TNF-alpha remmende biologicals zijn er ?

     - Humira (adalimumab)   bijsluiter

     - Enbrel (etanercept)      bijsluiter

     - Remicade (infliximab)   bijsluiter

- Informatie over de behandeling van hidradenitis met Remicade (infliximab)

- Welk middel is het beste bij hidradenitis suppurativa ?

- Wat kost een behandeling met biologicals ?

- Wordt het vergoed ?

 

 

WELK MIDDEL IS HET BESTE BIJ HIDRADENITIS SUPPURATIVA ?

 

Studies moeten aantonen of een middel goed werkt en welke beter is. Omdat deze middelen allemaal nog maar een paar jaar gebruikt worden bij hidradenitis suppurativa, is de ervaring beperkt. Er komen echter elk jaar nieuwe studies bij, waaronder een paar van goede kwaliteit. Op grond van deze studies is het huidige beeld (2013) dat Remicade (infliximab) het meest effectief is, gevolgd door Humira (adalimumab) in een dosis van 1 keer per week 40 mg (in milde gevallen en een normaal gewicht is 40 mg om de week ook mogelijk). 

Enbrel (etanercept) werkt niet zo goed, er zijn over etanercept inmiddels gecontroleerde studies verschenen waarin geen significant verschil t.o.v. placebo werd gevonden.

 

Dit is ook de ervaring van patiŽnten die inmiddels alledrie de middelen een tijdje gebruikt hebben. En het lijkt daarmee heel erg op de situatie bij de ziekte van Crohn, waarbij ook infliximab en adalimumab wel werken, en etanercept niet. In afwachting van nadere studies is het daarom beter om de keuze beperkt te houden tot infliximab of adalimumab.

 

De dosering moet hetzelfde zijn als bij de ziekte van Crohn:

- infliximab: 5 mg per kg per keer, op week 0, 2, 6 en daarna elke 2 maanden

- adalimumab: 160 mg in week 1, 80 mg in week 2, daarna 1 keer per week 40 mg

 

Let op, de dosering bij infliximab gaat altijd op lichaamsgewicht, maar bij adalimumab niet. De dosering van 40 mg Humira om de 2 weken kan voor de gemiddelde HS-patiŽnt, die vaak overgewicht heeft, te laag zijn. Elke week 40 mg Humira werkt dan beter maar maakt de behandeling ook 2 x zo duur.

 

Infliximab is krachtiger maar heeft ook meer bijwerkingen, met name infusiereacties. Een bijzondere bijwerking die bij HS patiŽnten regelmatig voorkomt is het ontstaan van een heftige acute artritis, waarschijnlijk op basis van gevormde immuuncomplexen.

 

Omhoog 

  

 

  

 

31-12-2012