Hidradenitis suppurativa, acne inversa, acne ectopica Chirurgie bij Hidradenitis suppurativa TNF-blokkers (Remicade (infliximab) en Humira (adalimumab)) bij Hidradenitis suppurativa Richtlijnen voor de behandeling van Hidradenitis suppurativa Literatuur behorend bij de richtlijn Hidradenitis suppurativa Links over Hidradenitis suppurativa Sitemap (Inhoudsopgave van www.hidradenitis.eu

 

TNF-ALPHA REMMERS BIJ HIDRADENITIS SUPPURATIVA

 

Inhoud:

 

- Wat is TNF-alpha ?

- Welke TNF-alpha remmende biologicals zijn er ?

     - Humira (adalimumab)   bijsluiter

     - Enbrel (etanercept)      bijsluiter

     - Remicade (infliximab)   bijsluiter

- Informatie over de behandeling van hidradenitis met Remicade (infliximab)

- Welk middel is het beste bij hidradenitis suppurativa ?

- Wat kost een behandeling met biologicals ?

- Wordt het vergoed ?

 

 

WAT KOST EEN BEHANDELING MET BIOLOGICALS?

 

Merknaam

stofnaam

dosering

prijs op jaarbasis

  

Remicade

infliximab

5 mg/kg 1 x per 2 maanden

Ä 19.352.-

Humira

adalimumab

1 x per week 40 mg

Ä 32.480.-

Enbrel   

etanercept    

2 x per week 50 mg

Ä 28.260.-

 

 

WORDEN DEZE MIDDELEN VERGOED ?

 

De kosten zijn zeer hoog en de TNF-alpha remmers worden niet zomaar vergoed. 

 

De vergoedingsregels zijn bijna elk jaar weer anders. In de periode 2003-2008 konden de middelen alleen worden gegeven in ziekenhuizen die daarvoor een budget hadden, of die een subsidie hadden om het in onderzoeksverband te geven. In 2008 werden infliximab en etanercept vergoed, als gevolg van een rechtszaak die was aangespannen door een patiŽnte tegen haar zorgverzekeraar. Van adalimumab waren toen nog nauwelijks studies, dus daar kon geen uitspraak over worden gedaan, het werd niet vergoed. In 2009 en 2010 zijn heel veel patiŽnten poliklinisch behandeld met infliximab via infusieklinieken, en dit werd vergoed door alle zorgverzekeraars. Er ontstond een wildgroei aan behandelingen in infusieklinieken. In 2011 is daar weer een einde aan gekomen. De minister van VWS heeft in 2011 aangekondigd dat de poliklinische vergoeding van alle TNF remmers voor alle indicaties (dus ook psoriasis, reuma, en de ziekte van Crohn) komt te vervallen vanaf 2012. Vooruitlopend op die regeling stopten toen de zorgverzekeraars per acuut met het vergoeden ervan. In 2011 was er een impasse, de route via de infusieklinieken werd geblokkeerd, sommige patiŽnten moesten zelfs stoppen vanwege de vergoedingsproblemen, en de meeste ziekenhuizen hadden nog geen budget om deze medicatie te kunnen betalen. Vanaf 1-1-2012 zijn de dure geneesmiddelen overgeheveld naar het ziekenhuis budget. Infliximab wordt vergoed. Enbrel wordt ook vergoed, maar Enbrel werkt niet zo goed bij hidradenitis en zou eigenlijk niet meer moeten worden voorgeschreven. Humira werkt wel, maar wordt nog niet vergoed. Er zijn inmiddels veel studies naar Humira bij hidradenitis suppurativa uitgevoerd, met als doel Humira te registreren voor deze indicatie.

 

Brief van Klink over het beŽindigen van de poliklinische verstrekking 

Kamerstuk over de overheveling

Brief van VWS waarin wordt aangekondigd dat het besluit wordt uitgesteld naar 2012

  

Op dit moment (2013) is het in de meeste ziekenhuizen mogelijk om infliximab te geven voor hidradenitis suppurativa. Sommige zorgverzekeraars vergoeden ook adalimumab, mits de aanvraag goed onderbouwd is.

 

Daarnaast zijn er medische eisen waar aan voldaan moet worden:

 

- het moet gaan om ernstige hidradenitis suppurativa

- die niet voldoende reageert op andere behandelingen zoals antibiotica

- met een duidelijke paarse ontstekingscomponent en andere ontstekingsverschijnselen

- waarbij chirurgisch ingrijpen niet of nog niet goed mogelijk is

- geen overgewicht (gewicht < 100 kg en BMI < 28)

- patiŽnt moet stoppen met roken

 

Omhoog

  

 

 

 

31-12-2012